foto post palen

Laadpalen verplicht? Dit zijn de nieuwe regels 2025

Vanaf 2025 nieuwe regels voor laadpalen bij bedrijven

Europa heeft afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het doel is dat er binnen de EU tegen 2050 helemaal geen broeikasgassen meer worden uitgestoten. Om dit te realiseren, zijn diverse regels opgesteld. Een van deze regels betreft de aanwezigheid van laadpalen voor elektrische voertuigen. Vanaf 2025 wordt het voor veel bedrijven verplicht om laadpalen beschikbaar te stellen op hun parkeerterreinen. Wilt u weten welke regels momenteel gelden en wat er vanaf 2025 van uw bedrijf wordt verwacht? Lees dan verder.

De huidige regels voor laadpalen

De regelgeving omtrent laadpalen is vooral van toepassing op utiliteitsbouw. Dit betreft alle gebouwen die niet voor bewoning zijn bedoeld, zoals scholen, winkels, fabrieken en ziekenhuizen. Op basis van de EPBD III (Energy Performance of Buildings Directive), die sinds 10 maart 2020 van kracht is, moeten dergelijke panden met tien parkeerplaatsen of meer ten minste één laadpaal hebben. Daarnaast moet infrastructuur voor laden worden aangelegd bij één op de vijf parkeerplaatsen. Deze eisen gelden uitsluitend voor nieuwe bedrijfspanden en bestaande gebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan. Indien de kosten voor het aanleggen van laadpalen meer dan 7% van de totale renovatiekosten bedragen, is de regel niet van toepassing.

Wat verandert er vanaf 2025?

De sinds 2020 geldende regels worden in 2025 uitgebreid. Hierbij wordt gekeken naar het aantal parkeerplaatsen dat bij een gebouw hoort. Heeft een terrein meer dan twintig parkeerplaatsen? Dan wordt het vanaf dat jaar verplicht om minimaal één laadpaal te installeren. In tegenstelling tot de eerdere regels geldt deze verplichting voor álle bedrijfsgebouwen, ook als deze niet worden gerenoveerd.

Vereisten voor laadpalen

Laadpalen die toegankelijk zijn voor bezoekers moeten voldoen aan specifieke eisen. Zo moet er een type 2-aansluiting beschikbaar zijn om de beveiliging van de meetapparatuur te garanderen. Dit draagt bij aan de bescherming van dataverkeer en de privacy van gebruikers.

Ook regels langs Europese wegen

Naast regelgeving voor bedrijven binnen Europa gelden er ook verplichtingen voor laadstations langs Europese wegen. Vanaf 2025 worden langs deze wegen snellaadstations geplaatst met een maximale afstand van zestig kilometer tussen elk station. Daarnaast moeten er om de 120 kilometer laadstations beschikbaar zijn voor elektrische bussen en vrachtwagens. Dit maakt elektrisch rijden aantrekkelijker voor diverse sectoren. Tegen 2030 zullen er ook waterstofvulpunten om de tweehonderd kilometer beschikbaar moeten zijn. Deze verplichtingen zijn vastgelegd door de Europese Raad.

Uitdaging voor het elektriciteitsnet

Elektrische voertuigen worden steeds meer de norm. In Nederland stijgt de vraag naar elektriciteit door de groei van elektrisch rijden, wat op sommige plekken leidt tot problemen. Door de energietransitie en de toenemende vraag naar elektriciteit raakt het stroomnet regelmatig overbelast. Dit probleem, bekend als netcongestie, vraagt om structurele oplossingen. Netbeheerders in Nederland hebben dit knelpunt herhaaldelijk onder de aandacht gebracht.

Smart Parking Solutions adviseert over laadpalen

Beschikt uw bedrijf al over voldoende laadpalen om aan de regelgeving van 2025 te voldoen, of zijn er nog aanpassingen nodig? Smart Parking Solutions biedt advies op maat voor laadoplossingen voor elektrische voertuigen. Samen met onze partners zorgen wij ervoor dat uw organisatie voldoet aan de nieuwste wet- en regelgeving. Neem contact op met een van onze specialisten of plan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *